Jokaiselle on paikkansa

Vuoden Vera -palkinto Ilkka Pirttimaalle

Ilkka Pirttimaa Valittiin Vuoden Vera -palkinnonsaajaksi näkövammaisille kehittämästään BlindSquare -mobiilisovelluksesta, joka helpottaa näkövammaisten arkea.

Sovellut kertoo synteettisellä puheella näkövammaiselle henkilölle hänen kulloisenkin sijaintinsa sekä sen, mitä tärkeitä paikkoja, palveluja tai kadunristeyksiä lähistöllä on. Sovellus auttaa itsenäistä liikkumista, vähentää eksymisen vaaraa ja rohkaisee osallistumaan harrastuksiin ja tapahtumiin.

Sovellus hakee tietoa ympäristöstä FourSquare- ja Open Street map -palveluista ja hyödyntää tehokkaasti avointa dataa. iPhonella otimiva sovellut soimii yli 20 kielellä. Vajaassa kahdessa vuodessa se on saanut runsaasti käyttäjiä ympäri maailman.

Ilkka Pirttimaa on kehittänyt BlindSquarea työnsä ohessa, harrastepohjalta. Aloittaessaan hän ei tuntenut ketään näkövammaista. Hän on kuitenkin kuunnellut herkällä korvalla käyttäjien palautetta ja kehittänyt sovellustaan jatkuvasti eteenpäin. Erityisesti nuoret näkövammaiset ovat ottaneet BlindSquaren innolla käyttöönsä, palkintolautakunta perusteli päätöstään.